Lichting gooit deuren open via open call

Voor het eerst in haar vijftienjarige geschiedenis stelt Lichting plekken beschikbaar voor deelnemers die zichzelf inschrijven via een open call. Lichting, ook wel bekend als het debutantenbal voor Nederlandse mode, past de selectieprocedure aan en verwelkomt alle mode ontwerp afstudeerders van de zeven Nederlandse modeacademies. Naast de open call zenden de zeven academies elk één ontwerper in die gegarandeerd plaats neemt in de volgende ronde. 

 

Lichting vertegenwoordigt excellentie en tijdsgeest. Sinds 2020 opent Lichting de deuren voor een multidisciplinaire interpretatie van mode en toonde daarmee een innovatieve en hedendaagse vertaling hiervan. De deelnemers van Lichting blinken uit in wat zij doen; dat kan bijvoorbeeld couture, digitaal design, performance, commercieel product, innovatief design of ambachtelijk materiaal zijn, de voorwaarde is dat ze hierin de beste van hun generatie zijn en overtuigen met indrukwekkend werk. 

Mariette Hoitink, co-founder van Lichting: “Ook dit jaar hebben wij en hoofdsponsor Meester Koetsier Foundation kritisch naar het Lichting concept gekeken en gaan we, mede geadviseerd door de jury van voorgaande jaren, over naar een aangepaste selectieprocedure. De expertise en kennis van studenten van de academies is waardevol en belangrijk voor het concept Lichting, tegelijkertijd vraagt de tijdsgeest om een laagdrempeliger en democratischere aanpak.

Danie Bles, eigenaresse van Lichting en AFW: “Lichting is al jaren het kloppend hart binnen Amsterdam Fashion Week. Om meer talent te kunnen verwelkomen en creativiteit in iedere vorm een kans te geven is de “open call” toegevoegd. Deze verbreding met betrekking tot het selecteren van talent is vanuit onze visie passend bij 2022”. 

Het vernieuwde Lichting traject
Lichting werkt voortaan met drie selectierondes; het Lichting team selecteert 25 kandidaten vanuit de inzendingen vanuit de academies en open call, deze 25 kandidaten presenteren hun concept, proces en werk aan een Nederlandse jury die de 10 deelnemers aan Lichting 2022 kiest. Deze tien kandidaten nemen deel aan het Lichting traject & presentatie. 

De deelnemers worden zoals altijd begeleid en klaargestoomd om tijdens Amsterdam Fashion Week te pitchen aan een internationale jury en nemen deel aan de Lichting presentatie voor het panel en gecureerd publiek. Het panel kiest één Lichting winnaar die naar huis gaat met €10.000,- prijzengeld en  juridische begeleiding van Van Kaam IP, Media & Privacy ter waarde van €5.000,-. 

Open call
De open call is voor iedereen die tussen 1 januari en 19 juli 2022 afstudeert in de richting mode-ontwerp aan één van de zeven academies; AMFI – Amsterdam Fashion Institute, ArtEZ Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem, Gerrit Rietveld Academie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Maastricht Institute of Arts, Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten Den Haag, Willem de Kooning Academie Rotterdam. 

Klik hier om de volledige open call te bekijken en om je in te schrijven!

De deadline voor inschrijving is 8 juli 2022

OVER LICHTING
Lichting is in het leven geroepen om een brug te slaan tussen de academies en de mode-industrie, waarbij de beste graduates van de zeven Nederlandse modeacademies zichzelf en hun werk presenteren aan een select gezelschap van professionals en pers. Het doel van Lichting is om veelbelovend talent een springplank te bieden richting een levensvatbare carrière.

Lichting is een initiatief van Amsterdam Fashion Week en HTNK International en wordt ondersteund door Meester Koetsier Foundation en Van Kaam IP, Media & Privacy.

Trending stories

Show report: Dylan Westerweel

More

Darwin Winklaar wint Lichting 2020

More

Nieuwe Nederlandse merken in de kijker: Francon

More

Selected events